Hem › Forum › Allmän biodling › Intresserad av hobbyodling
-
FörfattareInlägg
-
2014-05-09 kl. 08:43 #14750Gamla ForumetanvändareForumledare
Hej.
Jag har sedan barndomen varit nyfiken på biodling (snart 40 år gammal).
Har en bekant som lovat mig en del utrustning om jag bara hämtar den. Själv slutade han för nästan 20 år sedan då han blev stungen i ögat. Så utrustningen behöver troligen en del renovering och uppfräschning.Nu har jag lite frågor som jag behöver svar på för att våga mig på ett försök.
Förmodar att jag kommer att gå en eller flera kurser innan jag ens skaffar första samhället men känner redan nu att jag vill skapa mig en uppfattning om arbetsinsatsen.1. Hur ofta bör kuporna inspekteras varje dag/vecka/månad?
2. Skattning månad/år?
3. Vad är det för säkerhetsavstånd, (grannens pool ligger 50m från lämplig plats för kupor)?
Även att det är gräsmatta framför hur nära vågar man vistas (och klippa gräs)?Som ni märker har jag dålig koll vad det innebär så förklara gärna hur mycket tid ni lägger ner på 1-3 kupor. (tror det är där jag ev. hamnar)
Tack på förhand
David, Ludvika, Dalarna.2014-05-09 kl. 10:51 #18390Gamla ForumetanvändareForumledare1. Kuporna bör inspekteras var fjortonde dag mellan april och augusti, inte oftare. Rör du dem oftare försämrar du bara deras honungssamlande osv.
2. Skattning i Dalarna skulle jag gissa behöver göras två (eller möjligen tre) gånger per år, med första gången de första veckorna just efter midsommar nån gång.
3. Beror helt på bina, vilket lynne de har, om du har buskar framför kupan som tvingar upp dem över huvudhöjd innan de flyger iväg över tomten, osv. Klippa gräs går finfint, men skulle de bli irriterade av det ändå nån gång, så kan du klippa på kvällen tex, då de inte flyger mer.
mvh
2014-05-10 kl. 20:43 #18391Gamla ForumetanvändareForumledareJag är säker på att du kommer att ha ännu fler frågor när du fått dina bin. Leta upp en mentor/förening som du kan besöka för att se hur man gör, och för att lyfta dina frågor.
Jag kommer ihåg när lyfte på locket på min första kupa, i slutet av min nybörjarkurs. Trots både teori och praktik kändes det minst sagt osäkert. Mitt tips är därför att skaffa bina nu direkt (1-3 kupor), även om du känner dig osäker. Det allra värsta som kan hända är att bina dör, och då har man förhoppningsvis gjort en bra erfarenhet ::)
2014-05-12 kl. 10:16 #18402Gamla ForumetanvändareForumledareStort tack till era svar.
Jag kommer inte att skaffa några bin i år (mest troligt) jag vill först skapa mig en ordentlig bild av hobbyn (för det är där jag landar om det blir av).
Nu bor jag i en liten by i skogiga trakter i dalarna. Dock finns en ekologisk bärodling inom bins räckvidd så jag tror att de ska hitta tillräckligt med blommor.
Det första steget blir att hämta utrustningen (som jag nämnde i första inlägget) och troligen renovera denna.Hur mycket tid lägger ni ner på kuporna samt arbete runt omkring?
Jag är lite rädd att inte hinna med.Självklart måste jag gå någon kurs först.
Finns det någon utbyggd fadderverksamhet inom biodling eller är det upp till mig att hitta någon lokalt som är intresserad av att hjälpa mig igång?Patrik, du nämner att det sämsta som kan hända är att bina dör. Men jag skulle nog tycka det skulle vara väldigt pinsamt om de rymmer och ställer till förtret hos grannarna.
David, Ludvika, Dalarna.
2014-05-27 kl. 11:08 #18458Gamla ForumetanvändareForumledareJag nämnde tidigare i tråden att jag kommer överta kupor (om de fortfarande är användbara) samt en del materiel för biodling (slunga, kläder mm).
Lite lustigt att ingen här har kommit på att fråga hur långt jag tänkt flytta utrustningen och varifrån samt vart till. Jag ska nämligen hämta grejerna i Närke och flytta dem till Dalarna.
Lugn, jag har nu varit i kontakt med bitillsyningsmännen i respektive område. Jag ska under sommaren (innan flytt) få utrustningen besiktigad och klar för flytt.Just nu känner jag mig övertygad om att jag vill ha Buckfast. Detta för att de anses ha god överlevnad (bor i zon 5) samt att de är svärmtröga.
Nu önskar jag argument för och emot av er (om ni har några 😉 )David, Ludvika, Dalarna.
2014-05-27 kl. 12:36 #18459Gamla ForumetanvändareForumledareJust nu känner jag mig övertygad om att jag vill ha Buckfast. Detta för att de anses ha god överlevnad (bor i zon 5) samt att de är svärmtröga.
Nu önskar jag argument för och emot av er (om ni har någraDet är bäst att ha samma sorts bin som alla andra i ditt närområde för att få till lyckade fri parningar av god kvalité utan risk sned parningar med elaka bin som resultat.
mvh Edward 😛
2014-05-27 kl. 13:18 #18460Gamla ForumetanvändareForumledareSå länge inga nordiska bin finns i trakten så går det att blanda raser. men akta dig för att korsa buckfast med nordiska, aj aj aj ::)
2014-05-27 kl. 13:35 #18462Gamla ForumetanvändareForumledareTyvärr (eller bra) så tror jag inte att det finns några bin i trakten idag.
Givetvis kommer jag att ta kontakt och bli medlem i den lokala föreningen innan jag skaffar bin då vet jag säkert.
Eventuellt har en bärodlare bin men jag tror att dessa flyttas mellan odlingarna och finns i närheten av mig bara vid blomning.
Så det blir nog till att köpa drottningar vid behov (min gissning) att drottningar inte parar/bör para sig med de egna drönarna.Ser mycket sparsamt med bin och då tror jag att de är solitära arter. Humlor har vi däremot rätt så gott om ser humlor varje dag som det är väder till det. Har t.o.m. haft humlor i väggen/taket på garaget.
2014-05-27 kl. 15:43 #18463Gamla ForumetanvändareForumledareSå länge inga nordiska bin finns i trakten så går det att blanda raser. men akta dig för att korsa buckfast med nordiska, aj aj aj ::)
Nja, det stämmer bara delvis. Även korsningar mellan Buckfast och andra raser kan bli helt tokigt, liksom mellan gula och Carnica.
Jag instämmer med Edward, försök ha samma ras som de andra i lokala föreningen. (Om det finns några)
Själv har jag Buckfast, och det skulle möjligen vara Carnica som kan slå dem i dina tilltänkta trakter, annars är de suveräna på alla sätt.
mvh
2014-05-28 kl. 17:41 #18467Gamla ForumetanvändareForumledareKan någon erfaren försöka att beskriva hur ren en stationär kupa bör vara innan man fyller på med en ny avläggare?
2014-05-28 kl. 20:04 #18468Gamla ForumetanvändareForumledareFörväntar du dig friska bin framöver bör du först antingen tvätta med varm kaustiksoda-lösning, eller flamma med gasollåga tills träet blir mörkt.
Därefter spraya/tvätta med Virkon S 1-2 % blandat i vatten.
mvh
2014-05-30 kl. 14:25 #18483Gamla ForumetanvändareForumledareTack.
-
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in