Honungshantering 101 (Nybörjarfrågor)

Hem Forum Honung och andra produkter från bikupan Honungshantering 101 (Nybörjarfrågor)

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #14845

    Hej igen!
    Många frågor från denna nybörjaren… Nu har jag fått hem min slunga, det sista vi gjorde innan flytten var att tömma den då det var en del honung kvar i den, den gamla biodlarnen tappade ut så mycket som lätt rann och resten följde med. Smålänning som jag är så tömde jag ut resten igår och fick ca 8l i en kastrull. Eftersom bigubben tog ett stort spann så måste väl honungen vara tjänlig?

    Jag vet att den ska silas genom grov och fin sil, jag vet att den ska blandas 1-2 gånger per dag för att få den jämn och fin. Men i vilken ordning och i vilka temperaturer?

    Just nu är honungen i en stor kastrull i svärfars pannrum vilket även extraknäcker som slungrum, ca 23-24ºvarmt. Honungen är väl tekniskt sett flytande men behövde mycket omrörning innan den rann ur slungan.

    Mina frågor: Vad gör jag med honungen nu? Är den tjänlig eller hur avgör jag om den är det?
    Ska jag påbörja omrörning eller ska den först silas?
    Kan jag sila den i befintlig tillstånd eller bör jag värma den (30-35º) tills den blir mer lättflytande?
    Hur vet man som total nybörjare när honungen är färdig att tappa upp på burk?

    Har verkligen försökt läsa mig till detta men kronologin i de texter som jag hittat lämnar en del att önska.

    Som alltid tacksam för svar 🙂

    #18727

    Använd honungen i egna hushållet och acceptera lite lägre kvalitet och bry dig inte om att sila. När den väl börjat tjockna måste du värma på ordentligt för att kunna sila nämligen.

    Så mitt tips är använd en sked eller liknande och ta bort det som flyter, eller lägg på gladpack och dra av det så följer ytlagret med. Ställ resten lite svalare några dagar och rör om dagligen, sätt tillbaka i pannrummet så det mjuknar lite och tappa på burkar.

    Eftersom ursprunget är okänt ska du inte heller sälja den. Vattenhalten är dessutom ofta lite hög i honung som stått kvar.

    #18728

    Tack för goda råd! Tror jag följer dina råd rakt av. Bör jag undersöka vattenhalten och försöka få ner den vid behov eller ska jag ta den som den är? Vore ju fortfarande tråkigt om den skulle jäsa 🙂

    #18730

    Jo den risken finns, men förvara dem kallt tills du ska ha dem och ät upp dem före nästa sommar.

    #18731

    Ok, de får stå nere i jordkällaren så klarar det sig nog.
    Angående omrörning, har kört morgon och kväll ett par dagar nu, hur vet jag när den är klar att tappa på burk? Jag tycker den har blivit vidare färgen och har ungefär den konsistens jag förknippar med honung köpt i butik, helt klart seg men ändå klart flytande.

    Vad går man på?

    #18732

    Då är det hög tid att tappa på burk. Man går på känsla, men normalt tappar man genom en kran i en stor hink och det måste ju kunna rinna av sig själv. Till nästa år när du har lite större skörd, läs på om ympning, det är både enklare och mera förutsägbart, men på mindre än 50 kg är det inte riktigt lönt, det blir för mycket disk.

    #18733

    Tack! Jag gjorde som du sade och gick på känsla och tappade upp på burk igår. Har två kärl med tapp och provade en av dem, flöt så stilla och kontrollerat ner i burkarna, härlig känsla 🙂 Står nu nere i jordkällaren och mognar till, visst var det 10-14 dagar i svalt utrymme ?

    Har läst om ympning, verkar ju vara mycket smidigare än detta rörandet. Nu var det inte så mycket honung denna gång, 12kg kanske, men svärmors elvisp fick bekänna färg ett par gånger där…

    Har en del kvar att skörda efter den gamle biodlaren. 9 skattlådor halvsvea som han dömt ut för den ska vara för seg för att slunga, andra biodlare har rått mig att låta dem stå i värme (30-35º) och sedan försöka slunga. Så fort jag fått ordning på mitt värmeskåp så ska jag prova 🙂 Får se hur mycket det blir om jag satsar på ympning eller rörning.

    Återigen, tack Olof för dina svar, det är ovärderligt för en nybörjare som mig

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in