Hur länge ska jag röra sensommarhonung?

Hem Forum Allmän biodling Hur länge ska jag röra sensommarhonung?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #15042

    Hejsan,

    Har en liten omgång sensommarhonung som jag rör varje dag. Den har ändrat karaktär och blivit ”grumlig” (kristalliserats) och ändrat färg, men den är långt ifrån stel som rapshonungen blev bara efter några dagars rörning. Frågan är nu, när vet jag att det är dax att burka? Slungade den 28e juli, så det har ändå gått mer än två veckor nu…funderar nu på att, klart, den aldrig blir så hård som rapshonungen…men när vet jag att det är dax att burka….vad kan hända om man rör den för mycket?

    Jag har ej ljung, tror mestadelen kommer från äkta kastanj…

    Mvh Anna

    #19162

    Sitter i ungefär samma sits som du, sensommarhonungen stelnar aldrig. Ett år ”väntade jag ut den”, och det tog bannemej tid innan den stelnade. Sensommarhonung brukar dessvärre ha för hög vattenhalt vilket gör att honungen inte vill stelna, alternativt börjar jäsa efter ett tag.

    Hade det inte varit för att jag lovat koloniföreningen att de ska få köpa sin egen honung (bina har ju dragit från alla blommorna på koloniområdet) hade jag kört det rakt ner till honungsdepån och sålt det, sluppit allt extra jobb.

    #19164

    Som Patrik skriver så kan det ju ta ett tag. Spelar även in vilken temperatur du har där honungen står. Runt 14ºc ska vara bäst för att få till kristallisering har jag hört. Men just sensommarhonungen har jag hört att man får ha mycket tålamod med…

    Men du kan ju även välja att ympa din honung, ska fungera särskilt bra om du tar kristalliserad rapshonung och blandar med. Finns många olika recept och metoder där med med EKOBI har fungerat bra för mig. http://www.molnlyckebiodlare.se/index.php/praktiska-tips/honung-med-ekobimetoden
    Så går de igenom hur du kan göra där.

    Tror inte man kan röra för mycket, dags att burka är det när du fått till den konsistensen du vill ha (men fortfarande kan tappa den är ju bra)

    #19165

    Tack för era svar….började hälla upp i 10 burkar men slutade sen…kändes inte rätt. Och nu flera dagar efter så har honungen i burkarna ej kristalliserats men den i hinken börjar bli bärnstensfärgad. Blir nog till att hälla tillbaks allt och kanske ympa på rapshonungen….är lite orolig bara att den blir lika stel som rapshonugnen jag ympar på..? Kan det bli så?

    Vattenhalten är bara 17,5-18 och det är ingen värme i rummet den står i, betong och kakel så förmodligen svalaste stället i huset. Kanske dock inte 14 grader…

    #19166

    Kan man alltså ympa fastän honungen har börjat någon form av kristallisering…? Den har ju ändrat karaktär men blir inte riktigt ”hård”..

    #19167

    Det du gör när du ympar är ju att tillsätta och blanda ut en spridande kristallisering i din okristalliserade honung för att få den att fortsätta på samma vis (om jag förstått det helt rätt). Har svårt att se att det skulle fördärva något att göra det nu (rätta mig gärna om jag har fel). Som regel har ju honungen alltid mer eller mindre börjat kristallisera på egen hand även om det inte är synligt eller tydligt eftersom det tar några dagar att få fram en ymp.

    Jag har alltid ympat ifrån ganska rinnig och mjuk honung men fått väldigt hård honung som resultat. Den har ju dock blivit mer hanterbar efter ett par månader men inte så kul iallafall. Så jag fick tipset att om man har möjlighet att ympa honungen och sedan låta den kristallisera och bli stenhård i hink och därefter värma upp honungen till 35ºc (bikupevärme) och röra den så fort det är möjligt (tog mig fem timmar senast) så får du en mjuk honung.

    Så gjorde jag nu i helgen och det fungerade bra. Jag har ett pensionerat kylskåp utan inredning, en kupévärmare och en termostat till det som värmerum. En del har jag hört använder glödlampa som värmeelement och det funkar också om man bara har ett isolerat kärl. Återvinningen i närheten hade inget emot att jag tog ett gammalt skåp 🙂

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in