Vax är det material som bina använder i sin bostad som byggnadsmaterial. Bina producerar vax för att bygga de celler där de lagrar honung. Cellerna används också av drottningen för att lägga ägg i som bina föder upp till larver som förpuppas och utvecklas till bin.
På baksidan av bakkroppens 3:e – 6:e kroppsringar ligger hos arbetsbina åtta vaxkörtlar. När bina producerar vax hänger de nästan orörliga i täta klungor och väntar på att vaxfjällen skall tränga fram mellan bukringarna. Vaxfjällen är oregelbundet formade skivor som är c:a 0,5 mm tjocka. Man räknar med att det behövs c:a 1 250 sådana fjäll för att ge ett gram vax. Normalt är det bin som är 12-18 dagar gamla som producerar det vax som bisamhället behöver för att täcka honung och yngel men när bina svärmat och hittat en ny bostad deltar alla bin i vaxbyggandet. Då aktiveras äldre bins tillbakabildade vaxkörtlar och yngre bins körtlar aktiveras i förtid.
För att kunna tillverka vax behöver bina värme (33-36°) och honung. Det är inte helt klarlagt hur mycket honung som går åt för att producera vax men beräkningar tyder på att 8 – 12 kilo honung behövs för att tillverka ett kilo vax.
Vax består av en blandning av myricin (myricinalkoholens palmitinsyraester), cerotincyra och vissa kolväten. Det är kemiskt mycket motståndskraftigt men kan lösas helt i vissa organiska syror och delvis i alkohol. Det nyproducerade vaxet är vitt men gulnar genom att färgämnen från pollen och delvis från ynglet blandar sig med vaxet. Vax är skört när det är kallt men mjuknar i värme och smälter vid 61-64°. Vaxets specifika vikt är 0,96 – 0,97.
Vax används inom industrin till en mängd olika produkter. På grund av vaxets egenskaper – hög vattenhållningsförmåga och antibiotiska egenskaper – används vax i olika kosmetiska produkter; krämer, salvor, läppstift, mm. Vax används också inom industrin vid tillverkning av t.ex. golv- och bonvax, elektriska isolermaterial, ympvax, mm.
BIVAXSALVA
– med ringblomsolja
Torka kronblad från ringblommor, fyll därefter en burk med kronblad och olja, t ex rapsolja eller olivolja. Låt stå 6 veckor, rör om då och då, sila sedan bort bladen. Använd 20% bivax till 80% olja. Värm bivaxet och oljan i en kastrull under omrörning tills vaxet smälter och blandas upp med oljan. Stäng av värmen och fortsätt röra medan vätskan svalnar, annars sätter sig vaxet på kastrullens yta. Allteftersom temperaturen sjunker så framträder vaxets gula färg mer och mer. När vätskan börjar bli ljummen blir den trögare att röra. Då häller man snabbt över i burkar och sätter på lock. Man kan även använda sig av en spritspåse. Väntar man för länge stelnar blandningen i kastrullen och då får man värma upp den igen. Man får bort vaxet från kastrullen genom att koka upp vatten och hälla ut (inte i vasken), upprepa några gånger, avsluta med att diska kastrullen med mycket diskmedel.