Den kalla våren kan öka risken för att bina svärmar.
– Ring Biodlarnas telefontjänst – Svärmtelefonen om du ser en bisvärm, då kan du få hjälp av en biodlare som tar hand om svärmen, berättar Björn Dahlbäck, ordförande för Biodlarna.
Våren och värmen är äntligen här i stora delar av Sverige och då passar vi på att fira Världsbidagen den 20 maj. Det surrar för fullt i bikuporna. Nu börjar också telefonen ringa hos Biodlarna med frågor om bin och snart också tips om svärmar.
Idén till den smarta tjänsten – Svärmtelefonen är Ann-Sofie Alfsdotters, hon jobbar som webbansvarig på Biodlarna. Hon såg ett behov utifrån de telefonsamtal hon fått från privatpersoner och medlemmar.
-Fördelen med Biodlarna som förbund är att vi finns i hela Sverige, med många lokala föreningar. Jag såg då en möjlighet att förenkla, att även utanför kansliets öppettider kunna ge service till allmänheten när bina svärmar, säger Ann-Sofie Alfsdotter.
Telefontjänsten visade med en gång det stora behovet från allmänheten och det stora intresset bland medlemmarna i de lokala föreningarna i Biodlarna att hjälpa till.
-Det stora intresset ute i de lokala föreningarna att bli svärmfångare har ökat markant sedan vi lanserade Svärmtelefonen och det är fler och fler biodlare som anmäler sig till att hjälpa allmänheten att fånga in svärmar, säger Ann-Sofie Alfsdotter.
Numret till svärmtelefonen: 0766-86 07 01
När du ringer till svärmtelefonens huvudnummer möts du av Ann-Sofies röst som säger:
”Hej och välkommen till Biodlarnas svärmtelefon. Den här tjänsten kopplar dig automatiskt till en svärmfångare i närheten av dig. Knappa in det postnummer svärmen befinner sig i.”
Du trycker sedan in postnumret där bisvärmen finns och därefter kopplas du vidare till den i föreningen som är svärmansvarig i närheten. I de områden där ingen förening än så länge anmält sig hänvisas du till hemsidan för mer information.
-Svärmtelefonen gör det enklare, både för oss biodlare och för allmänheten, säger Björn Dahlbäck, ordförande för Biodlarna.