Förhindra svärmning – Göra avläggare – Konstsvärma samhällen – Dela samhällen –

Hem Forum Praktisk biodling Förhindra svärmning – Göra avläggare – Konstsvärma samhällen – Dela samhällen –

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 34 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #14739

    Egna åtgärder vidtas med hjälp av Biodlare L. E. Snelgroves metoder från år 1930 och hans goda vänner S. B Stocks och Wm Shepherds  modifiering år 1936 av Snelgroves mellanbräda med ett insektsnät och endast en in, utgång för bina över den. Den mellanbrädan har enorma användningsområden inom biodlingen. Avläggarbildning, Svärmförhinding, Drottningodling, Vinterförvaring av lådor och ramar utomhus på vintern m. m.
    Använder även L. E. Snelgroves och hans biodlarvänners övriga metoder i biodlingen.
    Men också Pagdens – , Hedden –  och Demaree – metoden har  använts och används fortfarande.
    Men också Alexander Lundgrens metoder från år 1922. Eigil Holms metoder från 1983. Rolf Lunders metoder från 1971 samt Taranovs metod. P. Olssons metoder från 1885.
    Det kan tyckas att metoderna är gamla. Faktum är att honungsbiet är äldre.
    Det är bisamhällets stadie som avgör vilken metod som används och vad man eftersträvar att göra.
    Hur gör Du?

    #18330

    Hur gör Du?

    Jag odlar Buckfastdrottningar såklart! Varför prata om svärmar när de inte är ett bekymmer 2014?? Använd rätt material – få en trevlig biodling på köpet…

    Snelgrove hör till förra årtusendet.

    #18331

    Snelgrove brädan, den med en in / utgång är riktigt effektiv för alla typer av bisamhällen. Och man uppnår mycket inom biodlingen med den. Den är riktigt arbetsbesparande och i förlängningen ger det rikligt med honung. Men det måste finnas förutsättningar för det i naturen. Vid användning av brädan krävs inga extra grejor såsom tak och botten.
    Alla typer av bin, bisamhällen svärmar förr eller senare. Vid utebliven svärm gör vanligen samhället eget byte av drottning när hon är mer än en vinter. Vilket vanligen sker på eftersommaren. Blir det sen höst, vinter blir det rena förlusten. Bisamhällen som gör eget byte av drottning, den blir kasserad och byts ut.

    #18332

    Alla typer av bin, bisamhällen svärmar förr eller senare. Vid utebliven svärm gör vanligen samhället eget byte av drottning när hon är mer än en vinter. Vilket vanligen sker på eftersommaren. Blir det sen höst, vinter blir det rena förlusten. Bisamhällen som gör eget byte av drottning, den blir kasserad och byts ut.

    Jaså, gör de det???

    Vid utebliven svärm byter man ut drottningarna kontinuerligt, vanligtvis vartannat år. Varför krångla till allting?? Kontrollerad biodling, som jag bedriver, innebär att man ligger steget före bina, och inte låter sig påverkas av binas vilja. Det är enkelt att styra dem, bara man vet hur man ska göra…

    #18335

    Ja, kommer man ett steg efter, då är man inte i fatt bina förrän till hösten om det finns några kvar. Såsom du säger, det är enkelt att styra bina bara man vet hur det tillgår.

    #18336

    Det kan redan nu vara dags att böja planera för att konstsvärma sitt, sina bisamhällen. Iordningställ botten, låda, ramar, täckning och tak. Bra att ha i ordning innan det är dags eller när en svärm kommer. 😉

    #18337

    1. bra drottning, både genetiskt med även ålder.
    2. Storlek på kupan i förhållande till samhällets storlek.
    3. Gör avläggare när samhället börjar få det trångt.

    om man gör så behöver du inte hantera svärmar.

    avläggare gör du så att du tar en eller 2 ramar från ett antal samhällen,. sätter den nya lådan på toppen på skattlådorna på ett starkt samhälle. om du har häng dit en ny drottningen i bur.. dagen efter lyfter du av lådan och placerar i en bigård, släpp ut drottningen.

    Om man ser till att plocka bort några ramar med yngel , de får har plats att växa vidare.

    Visst kan planeringen gå fel så att de svärmar, det händer alltid.  men det är egentligen inga konstigheter att undvika detta.

    #18339

    Men hur gör den som bara har ett bisamhälle? Han/hon vill också ha lite utbyte av sin biodling. Hur gör de då vid sin förmering av bisamhällen? ???

    #18340

    Men hur gör den som bara har ett bisamhälle? Han/hon vill också ha lite utbyte av sin biodling. Hur gör de då vid sin förmering av bisamhällen? ???

    Vanför inte spar inte allas tid och berätta för alla det svar du anser är rätt och fiskar efter  :-X

    mvh Edward  😛

    #18341

    Håller med föregående talare. vad är det du vill ha fram,  ???

    Och ändra rubriken till det som du avser, de 4 ämnena kan man inte behandla med ett inlägg de är väldigt skilda åt och inget som ska diskuteras under en och samma flaga.

    #18342

    Trådens rubrik är den rätta! Enligt Erics modell krävs det många bisamhällen och det har inte en nybörjare. Det är då som regel tal om ett eller möjligen två. Den modell som Eric framför kräver en hel del samhällen. Som regel börjar inte många nybörjare med 10 – 25 bisamhällen på en gång.  Inte håller de på med odling av drottningar heller. De har även inte tillåtelse av länsstyrelsen att flytta sitt bisamhälle vart de vill. Inte är de godkända biodlare heller. Det är de först efter att de har haft bin i tre år och har genomgått kursen för godkänd biodlare. De egna bina får då flyttas över en annan församlingsgräns. Nybörjaren vill ha sitt samhälle strax intill bersån där det går att sitta med en kopp kaffe och lyssna på binas surr. Samtidigt då tänka på när det är dags att konstsvärma samhället. Tänker även på om hur mycket honung det kan bli i år efter bisamhället där vid bersån.

    #18343

    Men hur gör den som bara har ett bisamhälle? Han/hon vill också ha lite utbyte av sin biodling. Hur gör de då vid sin förmering av bisamhällen? ???

    Det behövs inte mer än ett samhälle för att konstsvärma det. Eller hur gör du Eyvind? Krånglar till så att ingen begriper vad du menar. 

    #18344

    De har även inte tillåtelse av länsstyrelsen att flytta sitt bisamhälle vart de vill. Inte är de godkända biodlare heller. Det är de först efter att de har haft bin i tre år och har genomgått kursen för godkänd biodlare. De egna bina får då flyttas över en annan församlingsgräns

    Även nybörjaren får flytta sina samhällen hur de vill över församlings gränserna när de vill bara att de får dem besiktade innan flytt.
    Det är grattis och bitillsyns manen besiktar samhällen och ger tillstånd. Länsstyrelsen bestämmer inte vart samhällen ska stå, bara om de är frisk och ge tillstånd till ett eventuell flytt.

    Sen är det även så att en godkänd biodlare måste även få sina samhällen besiktade av tillsyns mannen innan en flytt inför varje säsong där efter får en godkänd biodlare besikta sina egna samhällen vid flytt under säsongen, inför nästa säsong måste även en godkänd biodlares samhällen besiktas av en tillsyns man igen.

    mvh Edward  😛

    Än har du inte gett din svar på din fråga  ???

    #18346

    Det är underförstått att alla bisamhällen måste besiktigas av länsstyresens långa arm, bitillsynsmannen innan några bin, bigrejor kan flyttas till en annan kyrkoförsamling. Efter flytt får inget flyttas tillbaka, inte ens honungsramar. En ny besiktning krävs för detta. Den godkända biodlaren kan flytta sina grejor hur som efter att han, hon har fått sina bisamhällen besiktigade och friskförklarade varje vår.
    Övriga svar kommer i takt med att det är tid för det!

    #18348

    Den avläggar metoden som jag beskrev funkar även på ett samhälle, bara att det inte blir lika många yngelramar.  inga problem. och det kräver ingen flytt alls av bisamhällen, så varför krångla till det,  om man inte vill odla drottningar, som jag ändå tycker att nybörjare bör kunna lära sig, det är väldigt enkelt om man inte gör det svårt., så låt bina dra upp egen drottning, Krångla inte till biskötsel i onödan för det behöver inte vara krångligt.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 34 totalt)

Ämnet ’Förhindra svärmning – Göra avläggare – Konstsvärma samhällen – Dela samhällen –’ är stängt för nya svar.