Hantering av ljunghonung (efter slungningen)

Hem Forum Honung och andra produkter från bikupan Hantering av ljunghonung (efter slungningen)

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #15404

    Hej.
    Igår kämpade jag med att få ljunghonungen ur ramarna (Gud, vad gott jag sov efteråt!).
    Idag funderar jag om den kristalliserar på samma sätt som sommarhonung.
    Hur länge ska man röra den?
    Vilken vattenhalt ska den ha?

    #20067

    Normalt tar ljunghonung längre tid på sig att kristallisera, men du kan ju ympa den!
    Om du rör fr du nog räkna med 1-2 månader, så ympa!
    Ljunghonung har en högre vattenhalt an ”vanlig” honung. Du bör dock inte ligga högre än 20% om det är ren ljunghonung. Finns det sommarhonung i så skall! du under 20%

    #20072

    Tack, Bo!

    Det var nog en hel del ”vanlig” sommarhonung i , den ligger mellan 18 och 19 %.

    Jag rörde och efter 2 dygn visade sig den typiska perlmuttglansen. Honungen blev även trögflytande. Jag rörde nu i 5 dagar.

    Kan jag tappa den nu den är helt ogenomskinlig?

    #20075

    Tappa du när du anser att det är lämpligt. du ser ju skiftningarna i honungen så ta bedömningen därifrån

    #20077

    Ja, det stämmer – man få en känsla för rätt tidpunkt. Honungen blev slät och fin. Tack för hjälpen.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in