Hem › Forum › Honung och andra produkter från bikupan › honungens påverkan på blodsockret
-
FörfattareInlägg
-
2013-01-29 kl. 08:26 #14497Gamla ForumetanvändareForumledare
Jag har för mig att jag hört eller läst att honung inte har samma blodsockerhöjande effekt som vanligt socker. Stämmer det? Honung skulle således inte vara så farligt för t.ex. diabetiker eftersom det inte krävs insulin för att plocka ner blodsockret.
2013-01-29 kl. 09:25 #17249Gamla ForumetanvändareForumledareDen här frågan återkommer ibland på olika forum med varierande svar. Men om vi skall luta oss mot definitioner av olika sockerarter och hålla oss till vetenskap och beprövad erfarenhet är det lämpligast att referera till en faktasida hos Livsmedelsverket.
Honung innehåller glykos och fruktos. Fruktoshalten kan bli upp till 55% beroende på honungens ursprung och ev tillsatser. Större delen är alltså glykos och den påverkar insulinproduktionen medan fruktosen har mindre påverkan.
Att honung skulle vara ofarligt för diabetiker är allså en skröna som mycket annat.
Läs all info om socker i följande länk.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/Sockerarter/2013-01-29 kl. 10:21 #17250Gamla ForumetanvändareForumledareDen här frågan återkommer ibland på olika forum med varierande svar. Men om vi skall luta oss mot definitioner av olika sockerarter och hålla oss till vetenskap och beprövad erfarenhet är det lämpligast att referera till en faktasida hos Livsmedelsverket.
Honung innehåller glykos och fruktos. Fruktoshalten är mellan 7-17% beroende på honungens ursprung och ev tillsatser. Större delen är alltså glykos och den påverkar insulinproduktionen medan fruktosen har mindre påverkan.
Att honung skulle vara ofarligt för diabetiker är allså en skröna som mycket annat.
Läs all info om socker i följande länk.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/Sockerarter/Var i all världen har du fått dessa siffror ifrån?
En genomsnittlig svensk blomsterhonung består av 39% Fruktos, 32% Glukos, 4% Maltos, 2% Sackaros, 1% högre sockerarter, 5% kvävehaltiga ämnen samt mineralämnen, 17% vatten.2013-01-29 kl. 10:34 #17251Gamla ForumetanvändareForumledareVad intressant! Honungsförädling tillsätter 10% fruktos för att svensk honung inte skall självkristallisera. Den borde klara sig utan tillsatser med så hög fruktoshalt!
2013-01-29 kl. 10:49 #17252Gamla ForumetanvändareForumledareNej, 39% Fruktos är för lite för att honungen skall hålla sig flytande. Därför tillsätter HF ca 10% ytterligare för att göra en flytande beredning. Denna beredning är inte längre honung och kallas inte heller för detta.
2013-01-29 kl. 10:50 #17253Gamla ForumetanvändareForumledareJag läste i fel kolumn, fruktoshalten i flytande honung med tillsatser kan vara upp till 55%
Det betyder att honung innehåller mera kalorier än vanligt socker.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/GI—Glykemiskt-index/
2013-01-29 kl. 10:56 #17254Gamla ForumetanvändareForumledareLäkare som arbetar med metabolism säger att fruktos ombildas i levern till glukos. Det borde i så fall påverka insulinproduktionen!
2013-01-29 kl. 11:35 #17255Gamla ForumetanvändareForumledareHär finns lite att läsa i ämnet http://perspektiv.nu/sv/Socker—H%C3%A4lsa/Kolhydratoms%C3%A4ttning/Matspj%C3%A4lkning.aspx
2013-01-31 kl. 13:11 #17260Gamla ForumetanvändareForumledareTack för infon!
2013-02-01 kl. 08:41 #17261Gamla ForumetanvändareForumledareSom jag minns det är spermier de enda celler i folk som drivs av fruktos, det borde betyda att allt annat i kolhydratväg som kroppen skall använda på ena eller andra viset eller stället går via glukos……
Lars A
-
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in