Hem › Forum › Allmän biodling › Jäst honung
-
FörfattareInlägg
-
2014-03-16 kl. 12:45 #17957Gamla ForumetanvändareForumledare
Har man inte egen honung att ta till, eller honung från känd källa utan am yngelröta, skulle jag också använda socker. Ev kan man köpa tillskott av mjölksyrabakterier från Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez om man ger socker. Det bästa är att dels se till att bina får ha kvar honung i vinterfodret, dels att se till att de har gott om foder då de går in i vintern.
Ang att använda jäst honung till bina. Jag hittade en diskussion på beesource. Om honungen inte jäst alldeles för mycket så hade biodlaren ifråga utan problem gett bin honung som han tillsatt ca 10 % vatten och kokat upp snabbt. (och svalnat av naturligtvis och satt till antibiotika mot nosema men det får inte vi i Sverige). Då dödades jästbakterierna och den lilla mängden alkohol blev ännu mindre.
Hmmm. Vill man kan man naturligtvis krångla till allting mer eller mindre. Frågan är om man ska lära ”nybörjare” allt onödigt trams, eller enkla, säkra metoder?
Bagerier blir jätteglada om de hittar billig närproducerad honung!
Inte att undra på att vi i vårt vackra land har så svårt att utrota Am Y-röta…
mvh
2014-03-16 kl. 14:50 #17958Gamla ForumetanvändareForumledareFinns det något land som lyckats utrota am yngelröta? Hur då om man får fråga? Yngelrötan lever ju i decennier i sporform, många samhällen har ju små mängder som de klarar att hantera utan att biodlaren märker något.
2014-03-16 kl. 16:24 #17959Gamla ForumetanvändareForumledareThomas
Fråga Tobias och Alejandra om deras forskning om mjölksyrabakterier i binas magsystem är trams…
En viss mängd honung i vinterfodret är inte trams.
Det är inte bara nybörjare i diskussionerna eller som läser dem. Men nybörjare kan också tänka. De kan nog skilja på trams och annat. Har de frågor frågar de, på forum eller andra i sin förening. Och vi som har en massa erfarenhet vet inte allt och kan också behöva fråga.Att ta bort all honung innan man ger vinterfodret, som nätt och jämt räcker över vintern och sedan fodra med socker igen innan nektarn kommer. Det kan vara förödande för binas immunförsvar. Om bina bara haft socker i kupan över vintern kan mjölksyrabakterierna vara på en farligt låg nivå på våren. Om de då dessutom svälter är det viktigt att ge mjölksyrabakterierna näring – honung. Egen naturligtvis om man kan.
Om man har honung som jäst lite – så här års då bina kan komma ut och flyga kan man använda den till bina om man kokar upp den snabbt och kyler ner igen (och ersätter vatten som försvinner med kanske 10 %, kanske lite till. På sensommaren som invintringsfoder är sådan honung inte bra alls.
2014-03-16 kl. 20:10 #17960Gamla ForumetanvändareForumledareOm honungen inte jäst alldeles för mycket så hade biodlaren ifråga utan problem gett bin honung som han tillsatt ca 10 % vatten och kokat upp snabbt. (och svalnat av naturligtvis och satt till antibiotika mot nosema men det får inte vi i Sverige). Då dödades jästbakterierna och den lilla mängden alkohol blev ännu mindre.
Och om man kokar upp det och det bränner vid och karamaliserar blir hela satsen obrukbar och med största sannolikheten kommer att utlösa diarréer och ta livet av samhället.
Alkohol är aldrig till nytta i en bikupa , mer eller mindre.
mvh Edward 😛
2014-03-16 kl. 20:20 #17961Gamla ForumetanvändareForumledareFinns det något land som lyckats utrota am yngelröta? Hur då om man får fråga? Yngelrötan lever ju i decennier i sporform, många samhällen har ju små mängder som de klarar att hantera utan att biodlaren märker något.
De länder som eldar upp smittade samhälle har minimalt med yngel röta.
De som medicinerar med antibiotika har mycket mer yngelröta
Tror att det var nån % mot 4-8% för de som använder sig av antibiotika.
mvh Edward 😛
2014-03-16 kl. 20:24 #17962Gamla ForumetanvändareForumledareRutten mat hör inte hemma i en bikupa!
Så dyr är det inte att köpa socker, dags priset ligger på 8-9kr/kgmvh Edward 😛
2014-03-17 kl. 09:13 #17963Gamla ForumetanvändareForumledareRutten mat hör inte hemma i en bikupa!
Så dyr är det inte att köpa socker, dags priset ligger på 8-9kr/kgmvh Edward 😛
Raffinerat socker hör egentligen inte heller hemma i en bikupa. Det är ju en ersättning som biodlarna har hittat på för att kunna ta binas honung. Ett dåligt byte för bina.
2014-03-17 kl. 11:37 #17964Gamla ForumetanvändareForumledare–
2014-03-17 kl. 11:41 #17967Gamla ForumetanvändareForumledareRaffinerat socker hör egentligen inte heller hemma i en bikupa. Det är ju en ersättning som biodlarna har hittat på för att kunna ta binas honung. Ett dåligt byte för bina.
Vi som invintrar samhällena på Bifor/socker år efter år, och har inga/nån procent vinterdöda samhällen har förstås fel! Bättre att krångla till det, så får man köpa nya samhällen på våren?
Det är inte alla man ska begripa sig på här i livet… Mina bi mår i alla fall bäst på Bifor och minimalt med honung!
Instämmer, vi har tappat tråden sedan länge. 8)
2014-03-17 kl. 16:05 #17965Gamla ForumetanvändareForumledareSjälvklart har ni rätt allihop. Och Willie har nog kommit fram till hur han gör eller har gjort med sin jästa honung. Och vi andra är förhoppingsvis nöjda med våra idéer och våra bin.
Ha en givande ny säsong allihop!2014-03-17 kl. 17:44 #17966Gamla ForumetanvändareForumledareRaffinerat socker hör egentligen inte heller hemma i en bikupa. Det är ju en ersättning som biodlarna har hittat på för att kunna ta binas honung. Ett dåligt byte för bina.
Ja, socker kanske inte är naturligt i kupan 😉
Ja det blir en byte mot honungen.
Ett dåligt bytte för bina blir det inte när de har ramar med cementerade rapps eller blad honung.
Eftersom bina ger oss honung har de egentligen en slavat oss mäniskor eftersom vi gör allt för att se till att de har det bra och förökar sig och sprider sig över hela globen
mvh Edward 😛
2014-04-21 kl. 22:35 #18177Gamla ForumetanvändareForumledareFinns det någon i denna tråd som vet något lite bageri i Skåne/Halland som vill köpa jäst honung, för det har jag också på lager?
2014-04-22 kl. 07:05 #18129Gamla ForumetanvändareForumledareVarför ska man tillsätta mjölksyrabakterier. de finns i binas mage, men i mogen honung med vattenhalt under 20% dör bakterierna, så i och med att vattenhalten minskar dör bakterierna, så vad tjänar man då med att tillsätta bakterierna i sockervattnet? De finns i binas mage och larver får i sig det via fodersaften men i vinterfodret överlever de ändå inte några bakterier.
-
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in