Kanderad nysvenska?

Hem Forum Kvalité i honungsproduktionen Kanderad nysvenska?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #14426

    Varför är det så många som kallar kristallisationen av flytande honung för kandering i det här forumet?

    Jag trodde i min enfald att kandering är något man gör med frukt mm när man täcker ytan med ett laget kristalliserat socker för att det skall konservera och se vackert ut.

    Jag var bara tvungen att kolla i NE och Wiki:
    http://www.ne.se/kandering
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Kandering

    För den som är intresserad av att lära sig kandera:
    http://receptfavoriter.se/recept/kandering-av-baer-frukter-och-noetter.html

    #16697

    Du har så rätt. Jag har justerat ett av mina egna senare inlägg  😉

    #16698

    Det är inte nysvenska. T.ex. i Åke Hanssons bok Bin och Biodling från 1980 benämns processen att honungen blir grumlig och kristaller faller ut som just kandera.

    #16721

    OK, tack, det visste jag inte. Jag hade bara sett kristallisera i de böcker jag läst.

    #16738

    Igår träffade jag på en av traktens biodlare (han kör traktens blandning och struntar i raser och anat – men det kan vi lämna därhän i denna tråd)
    Han sa: ”Jag skattade tidigt och den honungen kanderade för mig”

    Jag är ingen språkexpert, men kommer nog att säga kristallisera själv
    framöver. Även om ”kandera” har ett fäste bland många.

    #16739

    Han kanske hade kall slungat den och därför kanderade den sig  ::)

    mvh edward 😛

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in