Hem › Forum › Allmän biodling › Nystartare 2014
-
FörfattareInlägg
-
2014-01-07 kl. 20:13 #14661Gamla ForumetanvändareForumledare
Hejsan!
Jag skulle behöva hjälp och råd för att komma igång till vårens framtida runda!
Vad behöver jag när jag kör på 25 samhälle? Tex i skyddskläder, utrustning mm för denna omfattning och som kommer att ökas upp till mellan 50-100 om två tre år?
Hade uppskattat svar och hjälp snarast då jag tänkte besöka banken om finansiering för mitt framtida yrke!
Med surriga hälsningar Therese
2014-01-07 kl. 21:03 #17838Gamla ForumetanvändareForumledareKul att du fått upp ögonen för bin!
Du har inte funderat på att skynda långsamt? 😮
Själv är jag inne på 3e året, och jag är rätt glad att jag inte har fler samhällen än mina 2 att ta hand om. Jag har lyckats ta död på två avläggare (det går om man bara vill…) och 1a sommaren svärmade ena samhället.Ska du satsa med lånade pengar är det inte roligt att göra nybörjarmisstag. Börja litet, och sen är det lättare att växla upp, och man vet också vilken inriktning man vill ha på sin biodling. Själv tycker jag till exempel att det verkar mycket mer intressant med drottningodling än med honungshantering.
2014-01-07 kl. 21:53 #17840Gamla ForumetanvändareForumledareDet går egentligen inte att svara på rakt av vad du behöver för utrustning till 25 samhällen. Har du tänkt förädla honungen? Smaksätta? Sälja på marknad? Sälja till uppköpare? Sälja bin istället för honung?
Men några lite större utgifter är bland annat:
Med 25 samhällen ligger du förmodligen och nosar på gränsen där du måste ha en livsmedelsgodkänd lokal. ?? tkr eller ? ? ? tkr beroende på vad du har för möjligheter.
Täckt släpvagn eller hellre en pickup med kåpa, gärna fyrhjulsdriven. För 15 tkr har du en bra släpvagn. För 40 tkr en gammal pickup.
Honungsslunga. Från ca 15 tkr och uppåt för en som är lite rationell.
Något som kan lyfta honung på ett eller annat vis (pump, travers eller truck etc). ?? tkr.Honungshantering kan förbättras och förenklas mycket med fler investeringar: Avtäckning, pump, vaxpress, separator, klarningstankar, tappmaskin etc. För 75 tkr har du några bra saker men långt ifrån allt och inte automatisk avtäckning.
Ett värmerum/klimatkammare i anslutning till slungningen börjar också bli viktigt vid 25 samhällen, i alla fall om man har ett jobb vid sidan om så hinner man inte skatta och slunga allt samma helg. ?? tkr.
Sedan behöver du såklart bikupor. Beroende på sort kostar de lite olika men för säg 3000 kr/st så bör ha både kupa, ramar och vax.
Och bin räkna med 2000-3000 kr/bisamhälle.
Så till 25 samhällen med plan att växa kan det vara rimligt med en investeringsbudget på 300 tkr + livsmedelslokalen. Det går såklart att komma mycket billigare undan man då blir det tungt att ro runt 25 samhällen (om man inte råkar stå utanför den vanliga arbetsmarknaden och har mycket tid).
Avkastningen då? Det beror väldigt mycket på din kompetens och om du förädlar produkten. Säg att dina samhällen ger 25-30 kg/år i snitt. Säljer du till uppköpare (tar minst tid) får du in 1000 kr/samhälle och år. Säg å andra sidan att du smaksätter och säljer på marknad, då blir kg-priset helt annorlunda och du kanske får 3-4000 kr/samhälle och år. Men du måste lägga minst lika mycket tid på försäljning som biodling då. Det beror på vad du tycker är kul.
Tänk på att investeringen att öka från 25 till 100 är stor, bara materialet kostar över 200 tkr och det behöver du ha med i kalkylen från början, någonstans måste ju de pengarna komma från och banken kanske inte är så glad om du kommer dit om 2 år och säger ”oops, jag glömde att jag behöver låna 200 tkr till”.
Skyddsutrustning är okomplicerat: en biodlarjacka eller overall, ett par handskar och ett par gummistövlar. Komplettera med en morakniv och en rökpust så är du själv rustad för hur många samhällen som helst.
Det finns en utmärkt 2-årig yrkesbiodlarutbildning. Den ger en bra grund att stå på både med praktik och teori och jag kan varmt rekommendera den till alla som funderar på att bli yrkesbiodlare.
2014-01-08 kl. 17:34 #17841Gamla ForumetanvändareForumledareHej igen!!!
TACK för era svar, det känns alltid bättre att få dryfta detta med andra 🙂
Jag har en mentor som jag kommer att använda flitigt (Sune Ohlsson i Saxtorp/Häljarp) samt andra nya kontakter som jag fått när de varit på besök hos Sune 🙂
Går även på kursen som startade nu i höstas.
Då jag är arbetslös och planerar att göra detta till min huvudsyssla så ja… 25 samhälle direkt 🙂 Ledsen att chocka 😉 haha men har stora förhoppningar på detta och har tiden till det och extra hjälp när det blir ”inne tjänst” med att slunga osv.Jag känner att jag kan nöja mig med en motordriven slunga på 4/6 ramar för LN och har kollat runt en hel del efter ”bästa pris” och även på blocket…
Så som jag känner, och rätta mig gärna om jag har fel eller missat nåt, jag vill gärna ha en sheriff overall, slunga, borste och skrapa, en rökpust, avtäcknings bord + gaffel, Refraktometer
Refraktometer (vet dock inte hur mycket vattenhalt den dör kunna uppge 12-25% ok??) sil, rörare, kärl av olika storlekar, plasthinkar… vet det finns sånt jag har missat och kom gärna med förslag på det 🙂Som sagt jag går in för detta helhjärtat och kommer börja så billigt som möjligt i början UTAN att mina kommande samhälle ska ta skada för att komplettera med det som behöver avanceras samt det som jag inte behöver nu i starten… 🙂
Jag hoppas och håller tummarna för allt 🙂
2014-01-08 kl. 18:03 #17842Gamla ForumetanvändareForumledareJag har en mentor som jag kommer att använda flitigt (Sune Ohlsson i Saxtorp/Häljarp) samt andra nya kontakter som jag fått när de varit på besök hos Sune 🙂
Då kommer det i ett annat läge, då har du en mentor som både kan bin och stor biodling och dessutom har ett jättestort kontaktnät och jag ser inte något problem att börja med 25. Se till att få hjälp att expandera dina egna bin vidare med bra drottningar och hjälp att göra avläggare som tar sig bra.
I din situation hade jag skrivit en affärsplan med investeringar, men skjutit på alla utom bin, kupor, transportredskap och dina egna kläder och hyrt in dig med honungshanteringen de första åren.
2014-01-08 kl. 18:26 #17843Gamla ForumetanvändareForumledareI din situation hade jag skrivit en affärsplan med investeringar, men skjutit på alla utom bin, kupor, transportredskap och dina egna kläder och hyrt in dig med honungshanteringen de första åren.
Finns det någonstans där man kan göra dessa uträkningar för en affärsplan för investeringar mm?
Vad anser du/ni det som är A O för att starta upp? Vad tycker ni är viktigast?
2014-01-08 kl. 19:58 #17844Gamla ForumetanvändareForumledareEtt tips om du vill gå in billigt och har gott om tid är att snickra kuporna själv, om du nu tänkt dig träkupor det vill säga.
Antingen köpa delarna färdiga för att sätta ihop eller köpa eget virke och börja från grunden.
Ta kontakt med en skola och fråga om deras träslöjdssal är tom någon tid i veckan, och vad det kostar att hyra in sig där. Med tanke på vad det kostar att hyra idrottshallar kan det inte vara så dyrt att hyra en träslöjdssal. Där har du bra ytor, oftast en bandsåg av bättre format, pelarborr, slip och med lite tur en fräs.
Detsamma gäller delvis för ramarna också, men det brukar man kunna ta vid köksbordet. 😉
2014-01-08 kl. 20:06 #17845Gamla ForumetanvändareForumledareFinns det någonstans där man kan göra dessa uträkningar för en affärsplan för investeringar mm?
Vad anser du/ni det som är A O för att starta upp? Vad tycker ni är viktigast?
Gå med i Biodlingsföretagarna! Då får du tillgång till fri rådgivning på ett stort antal områden, tex med kalkyluppställningar för dina kommande investeringar osv osv…
mvh
2014-01-08 kl. 20:12 #17846Gamla ForumetanvändareForumledareKul att du fått upp ögonen för bin!
Du har inte funderat på att skynda långsamt? 😮
Själv är jag inne på 3e året, och jag är rätt glad att jag inte har fler samhällen än mina 2 att ta hand om. Jag har lyckats ta död på två avläggare (det går om man bara vill…) och 1a sommaren svärmade ena samhället.Ska du satsa med lånade pengar är det inte roligt att göra nybörjarmisstag. Börja litet, och sen är det lättare att växla upp, och man vet också vilken inriktning man vill ha på sin biodling. Själv tycker jag till exempel att det verkar mycket mer intressant med drottningodling än med honungshantering.
Satsar man inte friskt får man stå kvar på samma (tråkiga) fläck i flera år och stampa. Jag känner en kille som startade med 5 samhällen och delade dem. Fem (!) år senare hade han 660 st som han invintrade…..
Lycka till!
mvh2014-01-08 kl. 20:22 #17847Gamla ForumetanvändareForumledareJaaa sätta ihop själv är en LYSANDE ide… problemet är bara vart hittar jag klara ”byggklossar” 😛 😉
Vill ju ha LN nacka… hmmm får prata med Sune 🙂Ja medlem där kommer jag att bli utan tvekan, är ju en del att ta tag i innan det är dax 🙂
Ser väldigt fram emot starten och hoppas såklart att det kommer att bli topp!
Thomas: Så sant så och satsa gör jag, helhjärtat! Wish me luck! 😀
2014-01-08 kl. 20:27 #17848Gamla ForumetanvändareForumledareSatsar man inte friskt får man stå kvar på samma (tråkiga) fläck i flera år och stampa. Jag känner en kille som startade med 5 samhällen och delade dem. Fem (!) år senare hade han 660 st som han invintrade…..
Ska man göra biodling till en näring måste man såklart satsa, men att sondera terrängen först brukar vara en fördel.
2014-01-08 kl. 21:23 #17849Gamla ForumetanvändareForumledareOm du siktar på 200 med lånade pengar då SKA du söka in på Yrkeshögskolan för biodling http://yhbiodling.se/
Om du ska ha många samhäller satsa på minst en 6 ramars själv vändande, den går mjukt utan obalans, du klarar dig länge med den, glöm 4 ramars om du ska ha många samhällen.
Du kan få 3 dräkter för vad sheriffen kostar, fast om man trivs och vill ha en så är den bra.
Med super gaffel kan du snabbt avtäcka många ramar
Honung är under 20% vatten halt
Vikten på lådor och ergonomi är värt att tänka på om du ska inte slita ut dig, 3/4 lådor är lättare och blir inte lika hög.Skaffa dig mycket rutin och häng med storodlaren när den jobbar + snacka och käfta fram och tillbaka i bilen mellan bigårdar med alla möjliga funderingar runt biodlandet.
Spärrgaller och bi blås gör att du hinner med flera samhällen.
Beg snickeri maskiner fån blocket kan var ett allternativ.
Kolla om du är allergiskt, inte så lyckat om du måste lägga av innan du har börjat :-[
mvh Edward 😛
2014-01-08 kl. 23:12 #17850Gamla ForumetanvändareForumledareVad anser du/ni det som är A O för att starta upp? Vad tycker ni är viktigast?
Jag anser det vara att lära sig binas beteende i alla möjliga och omöjliga situationer. Det är inte lätt att lära sig det utan att just jobba med bin.
På yh-utbildningen vänder man lite på det. Man fåiställetv metoder med sig och följer man sin plan blir det helt ok.
Siktar du på det som yrke så investera inte in dig i ett hörn med utrustning som inte räcker. Jag har t.ex. svårt att komma över 50 kg/timme i snitt med min 6-ramars automatiska. Med 200 bra samhållen på höstraps ett ok år får du 10 ton honung. Det är 10 dagar dygnet runt så den räcker dåligt till då. Därför försök hyr in dig och koncentrera dig på bina istället.
2014-01-08 kl. 23:16 #17851Gamla ForumetanvändareForumledareJag har t.ex. svårt att komma över 50 kg/timme i snitt med min 6-ramars automatiska. Med 200 bra samhållen på höstraps ett ok år får du 10 ton honung. Det är 10 dagar dygnet runt så den räcker dåligt till då.
När du fastnar i detta flaskhals är det dags att köpa en till, så laddar du om medans den andra snurrar .
Eller byta upp till ett större.
mvh Edward 😛
2014-01-08 kl. 23:25 #17852Gamla ForumetanvändareForumledareVikten på lådor och ergonomi är värt att tänka på om du ska inte slita ut dig, 3/4 lådor är lättare och blir inte lika hög.
Ergonomi, investeringskostnad och kostnad för passande avtäcknings- och slungningsutrustning är viktigt. Kolla NOGA på alternativen innan du bestämmer dig.
T.ex. för LN kan du inte köpa utrustning utanför Sverige/Tyskland utsn att specialbeställa.
För 3/4 genomgående blir det dyrare med fler ramar och lådor att köpa, men å andra sidan lättare.
Med olika format i yngelrum och skattlåda kan det då bli billigare, men svårare att göra vissa moment. -
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in