-
FörfattareInlägg
-
2016-10-08 kl. 11:49 #15240Gamla ForumetanvändareForumledare
Hej.
För att våra bin skall överleva vinter utan förluster måste vi hjälpa till och bekämpa varroakvalstert. Jag använder ekologisk bekämpningskoncept som jordbruksverket rekommenderar. När det gäller oxalsyra gör jag lite annorlunda! (Förångar flytande oxalsyra) Jag använder en liten gasolaggregat.
Här vill jag gärna dela min lila metod som jag har använt i 4 år med gott resultat. Jag Tycker att detta är en enkel, snabb, och effektiv sätt att bekämpa varroa med flytande oxalsyra. Man öppnar inte samhälle, detta görs genom fluster. Man häller oxalsyra i behållaren på aggregaten öppnar gas kranen och tänder gasen, efter par sekunder är spiralen varm, tre tryck på aggregat knappen och det är klart med behandlingen.
Det vore intressant att veta om det finns andra som använder sublimering av flytande oxalsyra En väl genomförd varroa behandling är guld värd
Med vänliga hälsningar
Tomas Jovanovic2016-10-08 kl. 14:33 #19629Gamla ForumetanvändareForumledareNär man talar om bekämpningar av varroakvalster är det viktigt att skilja på begereppen;
En bekämpning just då draget upphört, i medeltal under augusti månad i vårt land, är den absolut viktigaste åtgärden för binas välmående och övervintringsförmåga. Då har man så lågt antal kvalster som möjligt INNAN vinterbina läggs som ägg.
Oxalsyrebehandling dödar inte kvalster i täckta yngelceller, och rekommenderas därför först då samhällena är yngelfria. Denna görs för att ge samhällen bästa möjliga förutsättningar inför starten av nästa års yngelproduktion. Om man enbart använder sig av varroabekämpning vid yngelfri period, så har man istället maximalt antal kvalster i kuporna då vinterbina bildas, det är viktigt att ha klart för sig.
2016-10-08 kl. 16:32 #19630Gamla ForumetanvändareForumledareHej Thomas.
Tack för dina påpekande.
Här beskriver jag oxalsyre sublimering som jag använder och inget anat. Ja utgår ifrån att mina biodlarkolegur vet, när och hur man bekämpar och behandlar varroa.
Mvh Tomas2016-10-08 kl. 18:02 #19631Gamla ForumetanvändareForumledareTyvärr är verkligheten att många biodlare i bästa fall känner till vad tex Preben skriver i bitidningar osv, men att man slarvar ganska rejält med att följa goda råd. Tydlighet och informationsutbyte är därför väldigt viktigt tror jag, om vi ska kunna börja komma till bukt med de hemska övervintringsprocenten vi har för bisamhällen i Sverige.
2016-10-09 kl. 10:41 #19633Gamla ForumetanvändareForumledareJag håller med dig 100% Nu är det Oktober månad nu kan man inte avlägsna täckt drönaryngel?
Med andra ord, man kan inte göra de saker som som skulle göras i sommars. Jag hoppas att många
har följt ett integrerat bekämpnings kocept och har använt flera metoder i sin behandling av varroa.
Har man följt de rekommenderade behandlingar under året kan man förvänta sig en fin utveckling nästa år. Nu skriver jag om varroa, med det finns många andra faktorer som påverkar och är viktiga för våra bin och hur dom överlever vinter.
Nu i Oktober- November- är det bara oxalsyra som skall användas som uppföljande behandling. Och Förångning som jag har beskrivit är enkel, och snabb. Man öppnar inte kupan och kan användas i – 5c.
Tomas.2016-11-30 kl. 09:03 #19698Gamla ForumetanvändareForumledareLäsvärda länkar angående oxalsyra:
Oxalsyraförångning i fältförsök med 1.509 bisamhällen:
http://alltombiodling.se/oxalsyraforangning-i-faltforsokMultipel behandling med oxalsyra:
http://alltombiodling.se/multipel-behandling-med-oxalsyraVideo: Varroabekämpning med oxalsyraförångare på hösten:
http://alltombiodling.se/varroabekampning-pa-hostenVideo: Varroabekämpning med oxalsyraförångare på våren:
http://alltombiodling.se/varroabekampning-pa-varen2017-05-24 kl. 09:06 #19972Gamla ForumetanvändareForumledareVäcker ett gammalt ämne till liv och hoppas på det bästa.
@ Tomas Jovanovic – Mycket intressant frågeställning, oxalsyrebehandlingar med varrox odyl är rätt tidsödande och till viss del krångliga, så bättre lösningar är välkommna. Jag experimenterar själv med vattenlöst oxalsyra som jag med enkel pump passerar genom gasvärmd spiral för att förångas. In med munstycke i fluster – puff, puff, puff – färdigt! 2g oxalsyra är distribuerat i ett slag.
Jag har dock litet dubier med den tryckökningen som blir i kupan pga ångan, hur mår bina av det egentligen? Hettan är inget problem tänker jag, kan själv hålla handen en par decimeter framför munstycket när man puffar utan att jag bränner mig.
Dock vore det ju eftersträvansvärt att slippa vattenlösning – du sublimerar direkt och puffar in? Eller är det en lösning du förångar? Litet otydligt för mig.
Men du har använt den här apparaten i fyra år med framgång som jag förstår det?
Du har inte sett några problem med tryckökningen som blir vid behandling?
Hur mycket lösning har man i apparaten? Helt enkelt – hur många behandlingar kan du göra innan du du måste fylla på behållaren?
Är apparaten ergonomisk nog att behandla ett större antal kupor eller blir man trött i tummen efter tio?Jag har skrivit inlägg på ämnet i en annan tråd, tror att det är samma apparat du har vilken säljs i denna tråd, men frågeställningarna jag hade då har jag fortfarande inte fått svar på.
http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/1097/1/Du får gärna kika och reflektera över mina frågeställningar.
Vänligen // Bengt
-
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in