refraktormeter fråga

Hem Forum Praktisk biodling refraktormeter fråga

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #14414

    Refraktormetern mäter väl nån slags brytningsindex?
    Borde inte refraktometern visa olika på nyslungad och kristalliserad honung isåfall??

    /Alf

    #16612

    Den visar olika beroende på hur finkristallin honungen är.

    Skall man bedöma vattenhalten i honung skall den vara flytande. Det kristalliserade provet får försiktigt värmas till flytande konsistens (t ex i micro) och sedan kallna.

    Det skiljer någonstans mellan 0.5% och 0.8%

    #16614

    Ok. Visar den för mycket eller för lite när man har kristalliserad honung?

    /Alf

    #16617

    När vi testade en jämförande mätning visade den högre vattenhalt med kristalliserad honung. Det är ju ganska enkelt att testa själv genom att mäta en kristalliserad och sedan smälta och jämföra skillnaden.

    #16618

    Tack för snabba svar!
    Ja visst är det lätt att testa själv! Ifall jag inte hade lämnat tillbaka den jag lånade.

    /Alf

    #16619

    jag har använt refraktometer på jobbet (kollat mängden skärvätska i kylvattnet) och då skulle man göra en korrigering för rumstemperaturen enligt en tabell. Har alltid undrat varför det inte behövs när man testar honungen.

    #16621

    De nyare refraktometrarna är temperaturkompenserade!

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in