Hem › Forum › Ekologisk biodling › Socker som vinterfoder
-
FörfattareInlägg
-
2016-09-10 kl. 10:34 #15226Gamla ForumetanvändareForumledare
På 4 år har det varit en handfull inlägg ang. Ekologiskt biodling. Plötsligt har det dykt upp
några självutnämnda experter, till och med en nästan nybörjare och tar heder och ära
av en framgångsrik forskare. Forskning inom mikrobiologi är mycket avancerad och kosta
mycket pengar och man jobba i team. Att Tobias Olsson Lunds Univ. försöker dra i pengar
till sin forskning efter att ha inte tagit ut någon lön på flera år är inget konstigt.Detta gäller även hans sambo Alejandra Vasquez och resten av teamet.
Att till och med ledande personer inom biodling i Sverige nedvärderar hans arbete och
förtiger vetenskapliga studier som visar, att bara utfodra med socker kan medföra skador på binas melantarm och en genetiskt expressio.
Dr.Tobias Olsson och hans team kommer inom en snar framtid blir mycket framgångsrik,
och hans belackare kan redan nu gå till skräddaren och lata sy en dummstrut!!
Obs. Det senaste inom forskning!” Mjölksyrebakterier mot ADHD” !!2016-09-11 kl. 16:22 #19592Gamla ForumetanvändareForumledareDet var nog det dummaste jag läst under hela 2016!?
De som svarat ”forskarna” i sommar skulle alltså vara mer oseriösa trots doktorshattar och gedigen kunskap?
Om jag bygger på enbart mina 22 års biodlande kan jag själv dra slutsatsen inom detta ämne: Mina bin mår ALLTID bättre på vintern av socker än av honung. Det är väldigt enkelt att testa själv i några år, välj två bigårdar och invintra den ena på socker och den andra på honung. Välkommen att presentera resultaten om 5 år!
2016-09-15 kl. 22:12 #19596Gamla ForumetanvändareForumledareTobias Olsson forskar på ett mycket intressant område, och det kommer med all säkerhet att innebära framsteg för biodlingen. När Tobias uttalar sig om övervintring på honung isf socker så har jag fått för mig att det ligger lite utanför hans forskning.
Om man läser korrespondensen mellan Peter & Tobias kontra Preben & Ingemar så hänvisar de sistnämnda till flera undersökningar i ämnet, medan Peter och Tobias hänvisar till sin egen beprövade erfarenhet. Det är inte riktigt samma sak, även om båda kan ha rätt.
Jag har låtit några ramar med honung sitta kvar (mest pga lathet), men det är klar fördel på sockret i år också.
2016-09-16 kl. 17:41 #19600Gamla ForumetanvändareForumledareOm man läser korrespondensen mellan Peter & Tobias kontra Preben & Ingemar så hänvisar de sistnämnda till flera undersökningar i ämnet, medan Peter och Tobias hänvisar till sin egen beprövade erfarenhet. Det är inte riktigt samma sak, även om båda kan ha rätt.
Tack för att det finns fler som är klarsynta!
2016-10-27 kl. 17:50 #19652Gamla ForumetanvändareForumledareVarför hålla på med biodling och honungsproduktion om socker nu är så bra?
Eller är det så att socker är precis lika illa för bina som för människor? Eller möjligen ännu värre?2016-10-27 kl. 19:11 #19654Gamla ForumetanvändareForumledareVarför hålla på med biodling och honungsproduktion om socker nu är så bra?
Eller är det så att socker är precis lika illa för bina som för människor? Eller möjligen ännu värre?Du vänder fel på dina frågor anser jag. Själv så använder jag socker (Bifor) FÖR ATT kunna leva delvis av min biodling. TACK VARE Bifor som vintermat åt bina så kan jag räkna med perfekta övervintringar av samhällena, och kunna skörda honung som inbringar intäkter.
Jag har sett åtskilliga biodlare som har sämre övervintringar än i mitt fall PÅ GRUND AV invintring med för stor andel honung, och med sämre honungsskördar eftersom de lämnat kvar denna i kuporna.
2016-11-03 kl. 13:38 #19659Gamla ForumetanvändareForumledareEller är det så att socker är precis lika illa för bina som för människor? Eller möjligen ännu värre?
När man säger att socker är bra för bina utgår man ifrån att detta ges under vintern. Och det som bina gynnas av är sockrets renhet. Bildligt talat bildar sockret mindre bajs än honung. Våra bin är avlade/utvecklade med inriktningen att de får socker under vintern. Deras tarmsystem har anpassat sig efter detta. Skulle man börja ge dem honung ökar risken för utsot.
Att risken ökar betyder inte att bina får utsot, utan att just RISKEN ökar. (Högre hastighet ökar också risken när man kör bil, men det är ju inte alltid man krockar…)
Bina som drabbas av utsot eller vinterdöd avlar man rimligen inte på, och fortsätter man med honung som vinterföda blir det ju en naturlig avelsfaktor för de bin man har.
Är det bra eller dåligt med en sådan utveckling? Tja, en smaksak kanske. Jag kan ju se problem med att få kunden att köpa en sådan honung gentemot honung där bina fått socker över vintern. Hur skulle ”vinterhonung”-honung bli bättre än ”vintersocker”-honung, om du fårstår hur jag menar? Vilket mervärde skulle det ge kunden(mer än att den blir avsevärt dyrare)?
2016-11-30 kl. 09:37 #19699Gamla ForumetanvändareForumledareTACK VARE Bifor som vintermat åt bina så kan jag räkna med perfekta övervintringar av samhällena, och kunna skörda honung som inbringar intäkter.
Nu är denna del ekologisk, och finns det ekologisk bifor att få tag på då? Enda jag vet som finns ännu som är ekologiskt är ekologiskt socker.
Men om det finns ekologisk bifor så skulle det vara ännu bättre!
2016-11-30 kl. 17:04 #19700Gamla ForumetanvändareForumledareJavisst! Vill du köra ekologiskt, så har Christer på Lustgårdens Biodling utanför Halmstad Belgosuc´s Organic Apisuc både i palltank och hink.
-
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in