Hem › Forum › Allmän biodling › Två samhällen som dött
-
FörfattareInlägg
-
2016-03-01 kl. 14:06 #15121
Gamla Forumetanvändare
ForumledareHej!
Har en fundering på vad som kan ha hänt.
Jag har bin utställda på fyra platser och på en av dessa platser har jag endast två kupor står. Samhällena är två år gamla och i höstas var de starka och friska. Har behandlat dem, så som mina andra samhällen, mot varroa under juni med spärrboxmetoden och myrsyra.
Mina övriga samhällen verkar helt ok, men dessa två har dött. Det ser ok ut i kuporna, mat finns det kvar, men de har dött samlade i en ”klump”.
Jag undrar lite om de kan ha påverkats av att man har avverkat skogen precis bakom kuporna, endast en halvmeter därifrån.
Markägaren har inte meddelat att det skulle vara någon avverkning så jag var aldrig där innan för att titta till dem. De kan alltså ha dött både före, under eller efter.
Dessa två samhällen är de enda som inte står där eko-odling utförs.
Någon teori?Mvh/Annelie
2016-03-01 kl. 19:09 #19352Gamla Forumetanvändare
ForumledareTvå teorier byggda på mina erfarenheter:
1. De har inte dött pga skogsavverkning i närheten.
2. De har inte dött pga konventionellt odlade grödor.
Fler detaljer? Fanns det mat på ramarna där de satt döda? Hur är vindförhållandena vid bigården? Mögel inuti kupan? Lämnades honung kvar i höstas? Utsot inuti kupan? Osv…
2016-03-02 kl. 08:50 #19355Gamla Forumetanvändare
ForumledareHej igen!
Jag var bort och kontrollerade de följdfrågor som du hade.
Mat fanns kvar på de ramar som de satt på och även på ytteligare ramar.
Vindförhållandena har förändrats eftersom ungskogen av lövträd har gallrats regält.
Åt norr finns den en, typ en bergknalle, men den ligger 25-40 meter bakom kuporna. Så efter gallringen så är det inget skydd alls mot vinden.
Inget mögel i kuporna.
Lämnar alltid 4-5kg honung kvar vid skattning samt pollenramarna.
Rent och fint i kuporna, ingen utsot.
Flusteröppningen är ca 12×0,5 cm, kanske något mer.2016-03-02 kl. 17:26 #19356Gamla Forumetanvändare
ForumledareVinden spelar en betydande roll är min uppfattning. Bra att du kunnat utesluta svält eller utsot pga honung av ”fel sort”i vintermaten.
Även jag har en gång nästintill förlorat en hel bigård en vinter pga blåst. Jag hade, i brist på lämpligare plats, ställt en släp med kupor på alldeles öster om en bokskog, i förhoppning om att löven skulle bli sittande kvar över vintern då de vissnat, vilket de ofta gör på sina håll på just bok. Så gjorde de där boklöven inte där och då när västanvindarna sedan friskade i…. Minns jag rätt hade jag tre av tio kvar i april. 🙁
2016-03-02 kl. 18:21 #19358Gamla Forumetanvändare
ForumledareJa, jag fick lära mig en av min mentorer, att de alltid skulle ha skydd mot norr och det har fungerat hittils. Men nu kommer jag lyssna på dig och se till att dessa kupor (när nya svärmar fångats in) placeras på ett bättre ställe.
Bara så tråkigt, det ena samhället fick jag totalt 60kg honung av och det andra samhället kom inte igång ordentligt förrän i augusti men fick ändå in 30kg honung.
Konstigt igentligen vad man fäster sig vid sina samhällen.
Tack för svar.
Bästa hälsningar/Annelie2016-03-09 kl. 15:46 #19360Gamla Forumetanvändare
ForumledareVinden spelar en betydande roll är min uppfattning.
Instämmer!
2016-03-12 kl. 19:26 #19363Gamla Forumetanvändare
ForumledareÄr det svält hittar man ofta bin inne i cellerna, så det är egentligen rätt lätt att utesluta.
När du säger att det är rent och fint i kupan, ligger där döda bin, eller var de försvunna?Annars är nog mitt generella tips också vind.
Jag är på gång att iordningställa en ny bigård, och länge trodde jag att jag det skulle bli i utkanten av en glänta, men jag valde till sist att flytta in ställningarna 5-10 meter i skogen för att inte kuporna skulle få vind på hösten, eller stå i solljus på sommaren.
-
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne. Logga in