Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gamla ForumetanvändareForumledare
Tänk vad ett år går fort. Jag minns förra påsken (2011) med blodsmak i munnen.
Många lådor att sprutmåla. Ännu flera ramar att rolla med vax. Jag känner paniken än bara jag ser bilderna.
Gamla ForumetanvändareForumledareProcess skissen jag hade innan bygget startade.
Det mesta är artiklar (se nummer) från Swienty köpt på LP's Biodling.
Behållarna idag är från CMF på 600 kg vardera.
Gamla ForumetanvändareForumledareHär visas automatiken i vaxavskiljaren.
När nivån blir tillräckligt hög i vaxavskiljaren startar automatiken pumpen som pumpar ren honung från botten på vaxavskiljaren upp till klartanken.
När nivån i vaxavskiljaren når minläge stannar automatiken pumpen.
Gamla ForumetanvändareForumledareStäller man in processen bra så blir honungen lika fin som vid finsilning efter ca 1 dygn i klartanken.
Man tappar nertill i klartanken och kan ympa/tappa direkt om man så önskar.
Vid finsilning kommer det inget som fastnar i silen, enstaka partiklar kommer på slutet av tömningen av klartanken.
Gamla ForumetanvändareForumledareNu har jag inte haft stora mängder och inte tagit några stora risker. Men om man har 900 kg stående i reserv vill man kunna slussa ut det. Det finns säkert flera olika sätt och vad som är enklast kanske någon som regelbundet avsätter en depå med honung berätta om. Man kanske gör på samma sätt bara i större volym.
Gamla ForumetanvändareForumledareAv det lilla jag sparat ympat och kristalliserad så tappar den lite sting under året. jag tycker man får tillbaka en del pondus med inbland av färskhonung.
Med stinget menar du djuphet, arom och karaktär istället för slätt söthet?
Intressant med att föra till lite smak/arom med ny slungat.
mvh edward 😛
Gamla ForumetanvändareForumledareFörvaring svalt och mörkt är också viktigt, vinterhalvåret är säkert inget problem.
Gamla ForumetanvändareForumledareAv det lilla jag sparat ympat och kristalliserad så tappar den lite sting under året. Du kan då blanda i en del av sässongens nyslungade färsk honung ca 10% och den blir helt ok igen.
2-3 liter till en 28 kg hink fungerade. Skillnaden på nyslungad honung och kristalliserad honung är stor. Man skall alltså jämföra förra sässongens kristalliserade uppblandat med årets kristalliserade och jag tycker man får tillbaka en del pondus med inblandning av färskhonung.Gamla ForumetanvändareForumledareManometer med tryckmätare och finjustering (nålventil).
Gamla ForumetanvändareForumledareLatshaw's instrument.
http://www.latshawapiaries.com/Gamla ForumetanvändareForumledareBild på det färdiga upptappade fodret.
Gamla ForumetanvändareForumledareBild på det färdiga fodret, man ser tydligt länspumpen.
Gamla ForumetanvändareForumledareDet finns flera sätt att blanda sitt vinterfoder. Några är att blanda med befintligt rörverk eller länspump.
Blandning med rörverk (500 kg)
http://www.youtube.com/watch?v=85nZxg2LUbQBlandning med länspump (500 kg)
http://www.youtube.com/watch?v=ADu7vlVPGv8Använder man länspump typ Kärcher SPD 9500 kopplar man på ca 3 m 1 1/2″ slang och trycker ner i behållaren. Efter ca 12 – max 24 timmar är fodret blandat och har en bra temperatur. Slangen kan sedan användas för att tappa upp fodret i hinkar.
Gamla ForumetanvändareForumledareMättad sockerlösning ca 66% vid sommartemperatur. Så mycket socker det överhuvudtaget går att blanda och lösa i vatten.
Gamla ForumetanvändareForumledareVinterfoder 60% sockerlösning.
-
FörfattareInlägg