Om honung
Olika sorters honung
Recept med honung
Om honung
Honung består huvudsakligen av olika sorters sockerarter, vatten och olika mineraler, vitaminer, inhibiner, enzymer, pollen, m.m. Beroende på vilka växter bina har besökt för att samla nektar har honung olika färg och smak. Färgen kan variera från vitt till gult till svart. Beroende på hur biodlaren behandlat honungen kan de ha olika hårdhetsgrad från mycket hård till nästan flytande.
Olika sorters honung
När man delar in honungsskörden i olika sorter måste man både som biodlare och konsument vara medveten om att ingen kan styra binas nektarinsamling helt och hållet. En ljunghonung t.ex. består alltså inte bara av nektar från ljung. Däremot är inslaget av ljung så stort, att man tydligt kan märka det. I allmänhet är försommarhonung ljusare och mildare, medan höstens honungssorter är mörkare och smakrikare. Mörkare honung innehåller fler mineralämnen. Här följer några exempel på honungssorter.
Klöverväxter (Trifolium eller Melilotus)
Klöverväxterna är goda nektarkällor och ger en sommarhonung som har en ljus, ibland något gråaktig ton och en mild fin smak. Konsistensen är varken för hård eller för mjuk och honungen passar till det mesta.
Lind (Tilia)
Lindblomshonungen anses av många vara en av de finaste ljusa honungssorterna. Den har en frisk, något bitande smak, som vissa kan tycka är för stark. Blomningen sker i juni, juli och honungen anses vara särskilt bra mot förkylning, kanske därför att lindblomste ofta används vid förkylning som svettframkallande och avslappnande örtmedicin.
Maskros (Taraxacum vulgare)
Maskrosorna ger en vackert gul honung, som tyvärr inte så ofta kan särskiljas från andra nektarkällor, eftersom många andra växter också blommar i början av juni. Honungen smakar mycket gott, både frisk och mild på samma gång.
Raps (Brassica napus)
Rapsen är en klassisk Skånesort, där de stora gula fälten i månadsskiftet maj/juni ger bina full sysselsättning. Även andra arter, som åkerkål, ger liknande honung. Den blir ljus, nästan vit, och har en mycket mild smak. Konsistensen är väldigt fast, eftersom rapsens nektar innehåller mycket druvsocker. Därför passar denna honung utmärkt som smörgåspålägg, eftersom den inte rinner av.
Ljung (Calluna vulgaris)
Blomningen brukar börja i skiftet juli/augusti och även en litet inslag av ljungnektar i binas kost ger en typiskt segflytande, geléaktig ljunghonung. Den har en karaktärisktisk smak, är mörkt bronsfärgad och går utmärkt att använda i te och bakning.
Bovete (Fagopyrum esculentum)
En ren bovetehonung hittar man sällan i Sverige. Färgen är mörk, nästan svart och både smak och lukt är mycket markanta. För den som gillar stark honung är bovetehonung definitivt något man bör pröva! Den kan användas som en spännande krydda i bl.a. te eller bröd.
Akacia (Robinia pseudoacacia)
Den akaciahonung som man köper i affären är importerad, men det finns även enstaka robiniaträd i Sverige, så om man har turen att bo nära ett sådant träd, så kan man själv skörda den fint smakande, guldgula honungen, som håller sig naturligt flytande genom sin höga halt av fruktsocker. Blomningen brukar ske i juni/juli.
Recept med honung
Recepten kommer från boken: Med Smak av honung, utgiven av Biodlarna 2012.
Sötsur fisk i ugn
Ingredienser:
800 gram filé av gös, kolja eller likvärdig fisk
1,5 tsk salt
Saften av en citron
3 schalottenlökar
1 dl rapsolja
1 dl hackad persilja
2 msk honung
2 tsk tabasco
Instruktioner:
Smörj en eldfast form med lite olja. Lägg filéerna i formen, strö över saltet och häll på citronsaften.
Hacka löken fint och blanda den med rapsoljan, hackad persilja, honung och tabasco.
Bred blandningen över fisken och tillaga i ugnen på 200 grader i cirka 20 min.
Kycklingfilé med smak från medelhavet
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
8 soltorkade tomater i olja
100 g fetaost
2 msk honung
8 basilikablad
8 baconskivor
2 msk smör
Instruktioner:
Skär en längsgående ficka i varje kycklingfile, salta och peppra.
Fyll fickorna med soltorkade tomater, fetaost, honung och basilikablad.
Linda två baconskivor runt varje file. Bind ett snöre runt filen eller fäst ihop den med tandpetare.
Hetta upp smör och olja och bryn fileerna runt om.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och låt den eftersteka i 150 grader i cirka 20 minuter (innertemperatur 70 grader).
Mustig köttgryta med rökt sidfläsk
Ingredienser:
200 g rökt sidfläsk (eller bacon)
6 schalottenlökar
4 klyftor vitlök
800 g grytbitar
Smör och rapsolja
1 dl torkad svamp eller motsvarande färsk
2 morötter
1 palsternacka
2 burkar konserverade cocktailtomater
2 köttbuljongtärningar eller motsvarande koncentrerad fond
2 msk soja
2 dl rött vin (kan uteslutas)
2 paprikor i olika färger
1 dm squash
Vatten
Svartpeppar och eventuellt salt
2 msk honung
Instruktioner:
Lägg den torkade svampen i vatten i 10 minuter. Skär rotsaker och sidfläsk i mindre bitar. Stek sidfläsket i en gryta.
Tillsätt lök och grytbitar som får steka tillsammans med fläsket eventuellt med lite olja. Lägg i svamp, skivade morötter och palsternackor och häll på en burk konserverade små tomater.
Tillsätt buljongtärningar, soja och vin och låt småkoka i 15 minuter.
Tillsätt paprikan och squashen skurna i bitar.
Späd med vatten till önskad tjocklek. Salta, peppra och koka tills köttet känns mört.
Häll slutligen i den andra tomatburken och värm utan att tomaterna kokar sönder. Rör i honungen innan servering.
Recepten nedan har Pelle Lundblad bidragit med.
Pelles & Lisas Lax
Ingredienser:
En halvsida lax (ca 150 g per person)
Salt och peppar
Citroncest (rivet citronskal från en ekologisk citron)
En lite starkare chili, finhackad
Flytande honung
Skivad citron
Instruktioner:
Salta och peppra laxen
Strö över citroncest
Strö över finhackad chili
Ringla rikligt med flytande honung över laxsidan
Lägg skivor av citron ovanpå
Låt stå några timmar för att marineras
Grilla på indirekt värme tills laxen når en innertemperatur på 52-54°C
Servera med pressad potatis och romsås (gräddfil, örtsalt och rom)
Pelles & Lisas Brända Mandlar
Ingredienser:
Mandlar
Flingsalt
Chiliflakes
Flytande honung
Instruktioner:
Rosta mandlar i en stek- eller wokpanna på relativt stark värme under konstant omrörning tills de får färg, eller i ugn på 200°C i drygt 10 minuter
Tillsätt flingsalt, chiliflakes och honung
Rör om tills vattnet i honungen är borta
Låt svalna något och bryt isär
Pelles & Lisas Side Dish Sallad
Ingredienser:
Krispig blandad sallad
Finhackad lök
Skivad chèvre
Skivad, varm, kokt potatis
Rostade pinjenötter
Kapris
Olivolja
Balsamvinäger
Mild flytande honung
Instruktioner:
Lägg en botten av krispig blandad sallad på ett serveringsfat
Strö över finhackad lök
Lägg på skivad chèvre i lagom små bitar
Lägg på skivad, varm, kokt potatis så att chèvren smälter lite
Strö över rostade pinjenötter och kapris
Ringla över olivolja, balsamvinäger och mild flytande honung
Passar superbra till grillat!
Pelle & Lisas Vattenmelonsallad
Ingredienser:
Tärnad vattenmelon
Tärnad fetaost
Flytande honung (gärna lind- eller trädgårdshonung)
Instruktioner:
Tärna vattenmelon och fetaost i små kuber
Ringla över flytande honung
Vänd försiktigt ihop
Pelle & Lisas Jordgubbsefterrätt
Ingredienser:
Några matskedar Start eller kaksmulor
Delade jordgubbar
Flytande honung
Vispad grädde eller turkisk/grekisk yoghurt
Några Startkorn
Färska mynta- eller citronmelissblad
Instruktioner:
Lägg några matskedar Start eller kaksmulor i botten på ett dricksglas
Fyll på med delade jordgubbar
Ringla över honung
Toppa med en klick vispad grädde eller turkisk/grekisk yoghurt
Dekorera med några Startkorn och färska mynta- eller citronmelissblad