Nu är höstens konferenser igång God bihälsa, honungsfusk, avel och utökning

2020-10-07

Helgen 4-5 oktober hade Sveriges Biodlares Riksförbunds sina första höstkonferenser för 2020. Första stoppet var Varberg i Halland lördag 3 oktober och söndag 4 oktober i Torna-Hällestad utanför Lund i Skåne.

På konferenserna får du som deltar många goda råd på vägen till en bättre biodling. Konferensen ger också en bra inblick i vad förbundet jobbar med just nu.

Vi förlorar 60-100 miljoner kronor per år på vinterförluster när 10-13 procent av samhällena försvinner, berättade Björn Dahlbäck, ledamot med ansvar för Bihälsa. Ett fullspäckat program med fokus på att få en bra övervintring.

Ingmar Wahlström tog sedan biodlarna på en historisk resa i honungsbedömning. Vi fick höra historier från Bitidningen tillbaka till 1920-talet. Ingmar berättade om gamla artiklar där det skrevs om fusk med honung och hur man blev bestraffad.

-Förbundets stadgar som är 100 år gamla är lika goda i dag, påpekade Ingemar.

Dagens nya honungsbedömning diskuterades flitigt bland deltagarna på konferenserna.

Lennart Johansson, som är ansvarig för utbildning hos Biodlarna, informerade om de olika utbildningarna som är på gång och vilka kurser som är planerade att genomförs de närmaste åren.

-Föreningarna är våra viktigaste utbildare, säger Lennart.

Han rekommenderade också flera av Studieförbundets Vuxenskolans kurser, speciellt den om valberedningsarbetet, som han själv har testat.

Rationell biodling och småskalig näringsbiodling har varit en populär föreläsning. Denna höst drar förbundet igång en serie kurser på webben som man kan följa om man vill satsa vidare på sin näringsbiodling. Leo De Geer höll i en minivariant av sitt tidigare föredrag och undertecknad höll en presentation om ett annorlunda sätt att driva andelsbiodling på.

Kommittén för drottningodling och biavel har fina planer för olika utbildningar framöver. De letar också efter personer som vill vara med i utvecklingen och bidra nu när många duktiga drottningodlare börjar komma upp i åren. Ann Elgmark från Värmland är ansvarig. Kontakta henne gärna!

Följ gärna din kommande konferens via webbsändning.

TEXT OCH FOTO: Nils Kr. Reppen